Ahad, 3 November 2013

RESEPI HOKKAIDO CHIFFON CAKE

 RESEPI ‘HOKKAIDO CHIFFON CAKE’









Kek:-

- 1 Pek Tepung Kek (118 g)

- 4 Kuning Telur

- 40 ml Minyak

- 40 ml Susu Segar

- 4 Biji Putih Telur

- 1 Pek Serbuk Gula (80 g)

==========>

Cara Memasak:

1.Kacau kuning telur, minyak dan susu bersama tepung kek sehingga sebati.

2.Pukul putih telur sehingga kembang. Masukkan serbuk gula dan pukul sampai bertanduk.

3.Kaup balikkan adunan putih telur dan adunan (a) sehingga sebati.

4.Masukkan ke dalam cawan kertas keras dan bakar pada suhu 180 c selama 30 minit.

==========>

Custard Filling:

- 1 Pek Serbuk Custard Filling (60 g)

- 200 ml susu

- 1 biji telur

- 1 sudu besar butter

==========>

Cara Memasak:

1.Kacau semua bahan sehingga sebati dan masak diatas api kecil sehingga likat. Sejukkan.

2.Masukkan ke dalam piping bag dan picitkan ke dalam kek yang telah sejuk sehingga naik. Hiaskan dengan taburan gula aising.

==========>

Nota: Untuk hiasan, boleh dihiaskan diatas kek dengan krim putar dan diletakkan hirisan buah strawberi, kiwi dan sebagainya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan